I UNESCO je potvrdio

STIGLO IZVJEŠĆE UNESCOVIH INSPEKTORA

 Golf na Srđu je prihvatljiv

Fotograf: Unesco

Gradnja golf resorta na Srđu neće štetiti zaštićenoj povijesnoj cjelini  Dubrovnika.  Stoji to, kako neslužbeno saznajemo, u izvješću izaslanstva UNESCO-a koje je u listopadu 2015.  posjetilo  Dubrovnik u skladu sa zaključcima  koje je donio UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu na 38. zasjedanju u lipnju 2014. u Dohi.  Izvješće koje je jučer stiglo u Hrvatsku, izbilo je posljednji adut političkim snagama, prije svega KLBG Srđ je Grad, koje se protive izgradnji tog kompleksa.

Osim toga,  UNECO-ovi inspektori u izvješću ističu kako Društvo prijatelja dubrovačke starine obnavlja spomeničku baštinu neadekvatnim materijalima, i neadekvatnom tehnikom te preporučuju da se Orlandov stup hitno sanira. Osvrnuli su se i na stanje povijesne luke unutar zidina. Drže kako je proširenje luke Gruž smanjilo broj putnika koji se s kruzera iskrcavaju u starom portu, no kako u tom  smjeru treba uložiti dodatne napore te podupiru projekt pristaništa ispod Lazareta.  Neslužbeno, UNESCO po pitanju Dubrovnika namjerava proširiti zonu zaštite pa bi navodno u nju ušlo i područja Gruža.

Izvor: Dubrovački vjesnik, 06.04.2016.

http://dubrovacki.hr/clanak/83038/golf-na-srdu-je-prihvatljiv

Ivan Kusalić o pozitivnom mišljenju UNESCO-a za golf: Prijava UNESCO-a za golf bila je maliciozna i nanijela je  štetu Gradu

Mišljenje UNESCO-va Odbora za svjetsku baštinu, a prema kojemu izgradnja golf resorta na Srđu neće štetiti zaštićenoj povijesnoj cjelini Dubrovnika, prokomentirao je za portal Dubrovnikpres.hr prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić. Istaknuo je kako je UNESCO-ovo mišljenje o projektu za razvoj golf bilo očekivano.

UNESCO-vo mišljenje za nas je bilo očekivano jer je iz svih naših studija koje se odnose na projekt vidljivo da Razvoj golf od početka planira i razvija projekt poštujući vrijednu dubrovačku spomeničku baštinu, kao i da smo cijelo ovo vrijeme poštivali stroge kriterije koji su pred nas postavljeni. Prijava, koju su UNESCO-u podnijeli iz inicijative Srđ je naš, bila je izrazito maliciozna jer se pokazalo da su oni, koji su tvrdili da rade u korist svoga Grada, istom nanijeli ogromnu štetu, ali i štetu investitoru. Ipak, najveću štetu svojim su paušalnim izjavama nanijeli Gradu. - rekao je Kusalić.Najavio je skori početak realizacije prve faze projekta razvoj golfa na Srđu.

S radovima bismo mogli započeti već u listopadu ove godine i pred nama su novi izazovi jer je za realizaciju projekta važno da i Grad sa svoje strane provede neke procese i donese važne odluke, a koje se prvenstveno odnose na planiranje javnih sadržaja na Srđu koji su planirani u projektu, a u nadležnosti su jedinica lokalne samouprave  Investitor će sa svoje strane poduzeti sve što je potrebno kako bi se ubrzale procedure oko daljnje realizacije projekta. - rekao je za portal Dubrovnikpress.hr prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić.

Za komentar UNESCO-ova izvješća koordinator Građanske inicijative Srđ je naš Đuro Capor, za Dubrovnikpress.hr zasad je ostao nedostupan.

Nikolina Metković

Izvor: Dubrovnik Press, 06.04.2016.

http://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/21145-ivan-kusalic-o-pozitivnom-misljenju-unesco-a-za-golf-prijava-unesco-u-bila-je-maliciozna-i-nanijela-je-stetu-gradu