Intervju Maja Brinar Frenkel

U Dubrovniku me pitaju samo kada Srđ kreće

Nećemo se umoriti, bit ćemo primjer da su u Hrvatskoj moguće i najvrednije, greenfield investicije

Supruga bogatog izraelskog investitora Aarona Frenkela, Maja Brinar Frenkel, projekt na Srđu vrijedan više od milijardu eura smatra svojim životnim projektom.

Iako Golfski park Dubrovnik radi u vlastitoj domovini, projekt sporo napreduje.

Predali ste zahtjev za lokacijsku dozvolu, no niste dobili podršku Gradskog vijeća za iseljenje Muzeja domovinskog rata iz tvrđave Imperijal u prostor repetitora na Srđu. Frustrira li to stalno zapinjanje?

Projekt ovakvih razmjera uvijek ima svoje izazove, ali Golfski park Dubrovnik ide dalje! Mi preskačemo prepone, jednu po jednu. Nećemo se umoriti već ćemo doći do cilja i biti primjer da su u Hrvatskoj investicije moguće. Osobito one najvažnije za razvoj zemlje, greenfield, koje kreću od nule. Vjerujem da ćemo početi s prvom etapom projekta u rujnu 2015., a s obnovom tvrđave, koja bi trebala trajati 18 mjeseci, već na proljeće 2015. Predali smo zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za obuhvat cjelokupnog projekta površine 310 hektara. Očekujem da ćemo lokacijsku dobiti do kraja listopada. Najvažnije mi je da imam podršku Grada Dubrovnika i Dubrovčana. Vjerujem da većina podržava naš projekt, iako se takav dojam ne bi stekao kada biste se samo informirali o tome što se priča o projektu na Gradskom vijeću. Meni većina Dubrovčana s kojima se srećem, a ima ih dosta, postavlja samo jedno pitanje: Kada krećete? Što se tiče vašeg pitanja, smatram da neki pojedinci manipuliraju informacijama radi vlastitih poslovnih i inih interesa. To me osobito žalosti u ovom slučaju jer se koriste branitelji Domovinskog rata. Želim vjerovati da je možda riječ o nesporazumu i nepoznavanju činjenica.

Kada radovi počinju i gdje će Muzej na kraju biti?

Muzej domovinskog rata naš je prioritet i ostaje u tvrđavi, što je obaveza iz koncesijskog ugovora. Predali smo zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. U dobroj vjeri naši projektanti sve pripremaju kako bi nakon izdavanja lokacijske dozvole u najkraćem roku predali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Istodobno, pripremamo tim i organizirat ćemo pozivne natječaje za sudjelovanje u projektu. Čudi me sto se nitko ne pita kakav će biti taj novi Muzej? Moj je cilj da bude atraktivan, upečatljiv, reprezentativan, multimedijalan prostor koji će stalno živjeti s novim postavima. Želim da ga posjeti svaki drugi, ako ne i svaki posjetitelj Srđa, koji se već sada broje u stotinama tisuća zahvaljujući žičari! Moj je cilj da se kaže: “Idemo na Srđ vidit’ Grad, popit’ kavu i pogledat’ Muzej Domovinskog rata!”

U kakvom je danas stanju?

Posjeti ga možda tek svaki sedmi posjetitelj Srđa. Trošan je, neke dijelovi su suprotno konzervatorskim smjernicama otvoreni, nema sanitarni čvor, nema pristup za invalide... Htjela bih da Muzej bude veći nego danas, konkretno na 500 četvornih metara, s reprezentativnim ulazom, recepcijom... Mi raspravljamo gdje će biti? Pa prepustimo to konzervatorima i arhitektima. Ponavljam, za mene je Muzej Domovinskog rata prioritet, želim da bude atraktivniji, dojmljiviji, multimedijalni prostor koji živi i privlači desetke tisuća posjetitelja. Za mene je takav muzej pravi spomen svim braniteljima!

U realizaciju više ne sumnjaju ni najžešći oponenti iz građanske inicijative “Srđ je naš”. Kažu, zato što je obitelj Frenkel utjecajna, ima veze u svim političkim opcijama i svi su spremni pogodovati. Je li to točno?

Projekt pokušavamo realizirati od 2007. Toliko o pogodovanju.

Za bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića to je bio nekretninski biznis, za aktualnog vrijedni turistički projekt. Što će na kraju biti u prvom planu?

Projekt Golfski park Dubrovnik imat će jedinstvenu ponudu u Dubrovniku, ali i u ovom dijelu Mediterana. Osim nekretnina, projekt sadrži i niz drugih sportskih i turističkih sadržaja. Vjerujem da će Golfski park Dubrovnik postati jedan od najuspješnijih projekata ovog tipa i kao takav biti primjer drugima. Nadam se da će nakon njega biti još ovakvih projekata na hrvatskoj obali, ali i u kontinentalnom djelu. Konkretno, za Dubrovnik ponudit ćemo višestruku ponudu. Dubrovčani će dobiti biciklističke staze, šetnice, golemi park prirode, jahačke staze, golf i druge sportske sadržaje. Dubrovnik vapi za pozornicom na koju bi mogao privući svjetske zvijezde, i za turiste i Dubrovčane, i dobit će je izgradnjom amfiteatra na Srđu.

Rekli ste svojedobno da vas posebno muči što Udruga arhitekata nije dobro prihvatila ovaj projekt, željeli ste kontakt s njima, je li uspostavljen?

Tijekom izrade projektnih dokumentacija bilo je dosta rasprava s Udrugom arhitekata. Neke su stručne, neke umjetničke prirode. Pozdravljam obje i smatram da su one korisne za projekt i njegov najbolji ishod. Stručne komentare nastojimo ugraditi u projekt, a umjetničke uvijek razmotrimo. Svatko ima pravo na svoj dojam i viziju. Mi želimo izgraditi nešto što će po kvaliteti i kvantiteti biti po svjetskim standardima. Čujem da se obnavlja Belvedere i da su planirane hotelske sobe od prosječno 75 četvornih metara i više. Veseli me da još netko želi uvesti visoke standarde i nove oblike turističke ponude koja nedostaje Dubrovniku da bi stvarno imao i goste od pet zvjezdica. Jako me veseli kad čujem da i drugi projekti napreduju jer je to znak da se stvari u Hrvatskoj ipak kreću, a to znači bolje sutra za sve nas i našu djecu.

Tko će biti stanari, barem privremeni, ljetni, luksuznih vila od tisuću kvadrata s bazenima, vinskim podrumima..., a tko golferi i gosti hotela?

Stanare i korisnike vila odredit će tržište, a ja vjerujem da će uspješan i jedinstven proizvod privući vrhunske ljude. Golf, ali i svi drugi sadržaji, sigurno će biti dodatna vrijednost vlasnicima vila, ali i svim ostalim posjetiteljima Dubrovnika.

Od početne ideje do danas prošlo je skoro desetljeće. Koji je optimističan scenarij otvorenja i hoće li  kompleks uistinu omogućiti da se zaposli tisuću ljudi?

Realizacija projekta Golfski park Dubrovnik donijet će nova radna mjesta, znanje i ideje za dobrobit svih nas i biti će prilika za zapošljavanje velikog broja građana, ali i poslovna prilika za mnoge hrvatske kompanije i poduzetnike. Smatram da će broj ljudi koji će izravno profitirati od projekta biti veći od tisuću i da će se konkretni doprinosi ovog projekta vidjeti već po završetku prve faze projekta.

Je li vam žao što u vlastitoj domovini nailazite na otpore i je li odustajanje bilo opcija u nekom trenutku?

U svakom biznisu postoje svakodnevne prepreke i izazovi. Njih svakodnevno otklanjamo, rješavamo probleme i idemo dalje u realizaciji svoje vizije. Ja jako vjerujem u Hrvatsku i hrvatske ljude, a to pokazujem našom investicijom u Dubrovniku koja će na kraju biti vrlo uspješna priča iz Hrvatske. Na neki sam način i ponosna jer smo i mi utrli dio puta za nove investicije i bolje sutra.

 Radmila Kovačić

Izvor: Večernji list, 31.08.2015.

cijeli intervju koji je obajavljen u Večernjem listu možete pregledati

 

http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/u-dubrovniku-me-pitaju-samo-kada-srd-krece-1021987