Izgradnja počinje uskoro

NEVLADINE UDRUGE PROMAŠILE LOPTICU

Izgradnja golferskog parka počinje u listopadu

Fotograf: Cropix

Nalaz UNESCO-a mogao bi imati dalekosežne posljedice po razvoj Dubrovnika. Neslužbeno, UNESCO namjerava značajno proširiti zonu zaštite spomeničke baštine u kojoj se više ništa neće smjeti graditi. Inspektori se nisu složili ni s tvrdnjama da kruzing turizam ugrožava Dubrovnik, prije svega povijesnu luku. Drže kako je proširenje luke Gruž smanjilo broj putnika koji se s kruzera iskrcavaju u starom portu, no preporučuju kako u tom smjeru treba uložiti dodatne napore. U skladu s time podupiru projekt pristaništa ispod Lazareta.

Golferski park na Srđu neće štetiti zaštićenoj povijesnoj cjelini Dubrovnika, objavila je Misija UNESCO-a. Inspekcijski nadzor bio je rezultat prijave nevladinih udruga koje su tvrdile da gradnja golf resora i veliki broj turista s kruzera ugrožavaju zaštićenu spomeničku baštinu. Na takvu je prijavu reagirao Odbor za svjetsku baštinu koji je u listopadu prošle godine u Dubrovnik poslao posebnu misiju čije je izvješće, neslužbeno doznajemo, u utorak stiglo u Ministarstvo kulture RH, a Dubrovački vjesnik je odmah sutradan dio tog izvješća objavio na svom internet portalu.

Proširenje zone zaštite

Od samog početka planiranja projekta, vodili smo računa o značaju Dubrovnika, njegovoj povijesti i značaju grada danas. Sigurni smo da će ovaj projekt dodatno povećati vrijednost koju Dubrovnik ima. S druge strane, žao nam je što se zbog ovog Dubrovnik doveo u nezgodnu situaciju zahvaljujući optužbama određenih skupina za koje je UNESCO sada utvrdio da su neutemeljene. Te skupine željele su naštetiti našem projektu, no na kraju naštetile su samom Dubrovniku – komentirao je izvješće UNESCO-a prokurist Razvoj golfa, Ivan Kusalić. Nalaz UNESCO-a mogao bi imati dalekosežne posljedice po razvoj Dubrovnika. Neslužbeno, UNESCO namjerava značajno proširiti zonu zaštite spomeničke baštine u kojoj se više ništa neće smjeti graditi. Inspektori se nisu složili ni s tvrdnjama da kruzing turizam ugrožava Dubrovnik, prije svega povijesnu luku. Drže kako je proširenje luke Gruž smanjilo broj putnika koji se s kruzera iskrcavaju u starom portu, no preporučuju kako u tom smjeru treba uložiti dodatne napore. U skladu s time podupiru projekt pristaništa ispod Lazareta.

Izgradnja Golf parka Dubrovnik, koji je krajem godine dobio i lokacijsku dozvolu, trebala bi na Srđu započeti najkasnije i listopadu, najavljuje Kusalić i napominje da je za to potrebna suradnja gradske uprave i institucija s investitorima. Naime, prihvaćeni Urbanistički plan uređenja dio prostora na Srđu definira kao javni, pa je obveza gradskih vlasti da sudjeluju u njegovom uređenju i da prate svaki korak u pripremi projekt. Budući da će za svaki objekt trebati zasebna građevinska dozvola, bit će potrebno izdati oko 300 dozvola. Prvu je Razvoj golf ishodovao za pristupnu cestu, što je inače bila obveza Grada Dubrovnika, ali je investitor dobio punomoć i donirao novac potreban za dokumentaciju na temelju koje se ta dozvola izdaje.

Ako s radovima želimo početi na vrijeme, onda ovaj tempo sebi više ne možemo dopustiti. Sad smo u procesu projektiranja i izradi dokumentacije za objekte prve faze (veliki dio infrastrukture, cesta, javnih sadržaja i parkova, tvrđave Imperial). radimo na projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju i izgradnju „Kuće Bosanka“ koja će biti upravna zgrada parka, a koju želi sagraditi odnosno rekonstruirati početkom ljeta – kaže prokurist tvrtke Razvoj golf. Nakon što je u veljači konačno prihvaćeno idejno rješenje za rekonstrukciju tvrđave Imperial, time i lokaciju Muzeja domovinskog rata, Gradsko vijeće je zadužilo upravne odjele Grada Dubrovnika da izradi dodatak ugovora kojeg bi Vijeće potpisalo s investitorom, ali to do danas nije napravljeno.

Na potezu je Grad

Razvoj golf je, kaže Kusalić, spreman do 20. travnja predati zahtjeva za građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Imperiala.

Sad je Grad Dubrovnik na potezu. Upoznat je sa svim detaljima projekta, mi smo spremni na potpunu suradnju i očekujemo da gradska uprava prati naš ritam jer su UPU i koncept golfa prihvaćeni u skladu sa zahtjevima građana i gradskih vlasti. To podrazumijeva i određene obveze, pa očekujemo aktivan angažman gradskih stručnih službi, možda čak i imenovanje posebnog koordinatora koji bi se bavio isključivo ovim projektom jer su u ovoj fazi obveze opsežne i svakodnevne. Kad počnu, sami radovi su najmanje zahtjevan dio posla jer Dubrovnik i Hrvatska imaju stručnu i kvalitetnu građevinsku operativu. Spremni smo Gradu pomoći ukoliko njihove službe u kratkom roku ne mogu izgurati ovu zahtjevnu pripremu projekta, ali onda o tome moramo sklopiti sporazum s jasnim pravima i obvezama. Grad će svakom izdanom dozvolom naplatiti iznos komunalnih doprinosa koje može uložiti u komunalno uređenje javnih sadržaja na Srđu, a svo vrijeme po završetku radova naplaćivat će komunalnu naknadu i dobiti dodatnu vrijednost kroz novu javnu infrastrukturu. Vjerujem da su ta sredstva dostatna i treba ih ugraditi u poslovne planove javnih poduzeća koja će upravljati tim objektima – kaže Kusalić i napominje da će projekt već u fazi izgradnje zaposliti veliki broj Dubrovčana, te da će Muzej Domovinskog rata i golferski park postati atrakcija koja će privlačiti tek nešto manje posjetitelja nego dubrovačke zidine, što će onda biti i ozbiljan prihod za Grad i Županiju.

 Jadran Kapor

Izvor: Dubrovački  vjesnik, 14.04.2016.

http://dubrovacki.hr/clanak/83251/izgradnja-golferskog-parka-pocinje-u-listopadu