Tvrđava Imperial - odluka je na Gradskom vijeću

Nakon konzultacija s braniteljskim udrugama

Za Muzej Domovinskog rata čeka se još samo odluka Grada i Gradskog vijeća

Predstavnici tvrtke Razvoj golf u skladu s uputama Grada Dubrovnika razgovarali su sa svim dubrovačkim braniteljskim udrugama kako bi pronašli prihvatljivo rješenje smještaja Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi Imperial. Prezentirano im je nekoliko mogućih opcija smještaja Muzeja, prihvatljivih struci i propisima, odgovaraju nam iz razvoj golfa na pitanje dokle se stiglo s projektom tvrđave Imperial.  Naime, projekt resorta s golf igralištima koji se treba graditi na Srđu, u listopadu prošle godine dobio je lokacijsku dozvolu od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, no pitanje rekonstrukcije tvrđave Imperial i smještaj Muzeja Domovinskog rata i dalje je ostalo otvoreno.

Tvrtka Razvoj golf poštuje izrazitu povijesnu, ali sentimentalnu vrijednost koju Muzej Domovinskog rata predstavlja stanovnicima Dubrovnika, stoga je s posebnom pažnjom, a u suradnji s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, napravila sva potrebna istraživanja i konzervatorski elaborat te se snimilo postojeće stanje prije donošenja bilo kakve odluke. Želja nam je da prostor Muzeja Domovinskog rata bude moderan i funkcionalan prostor u kojem će muzej funkcionirati i predstavljati dubrovačku povijest na najbolji mogući način, a ne da se samo ispuni forma pa da se može reći kako je ugovorna obveza ispunjena. Upravo smo iz tog razloga, a prema Ugovoru o koncesiji koji nam to dopušta, predložili više rješenja, postojeće i druga gdje je taj muzej smješten u zapadni bastion tvrđave – kaže  prokurist Razvoja golf, Ivan Kusalić dodajući kako se u razrađivanju mogućih rješenja od strane struke postavilo se pitanje funkcionalnosti budućeg  Muzeja na poziciji na kojoj se sada nalazi. Pojašnjava kako sadašnjih 311 metara kvadratnih ne obuhvaća samo prostor Muzeja, već i prostor sanitarije te komunikacijski prostor, obzirom da se prema konzervatorskim smjernicama isti prostor nije mogao drugačije riješiti. Stoga su kaže, išli u daljnje razrade projekta.

Tako se došlo do drugog projektnog rješenja kojim je predviđeno 435 kvadrata samo za muzejski izložbeni prostor, kao i dodatni prostori koji su potrebni za funkcioniranje muzeja poput recepcije, depoa, javnih prostora za komunikaciju, sanitarni prostori kao i prostora za muzejsko edukacijski centar te  dodatne memorijalne sobe u prizemnoj etaži tvrđave. Ukupni prostor od približno 964 metara kvadratnih bio bi gotovo tri puta veći od sadašnjeg – pojašnjava Kusalić dodajući kako ima neslužbene informacije da su braniteljske udruge prihvatile to  novo rješenje. 

Ipak, konačna odluka je na Gradu Dubrovniku, čija se odluka još uvijek čeka, a sve daljnje aktivnosti, naglašava prokurist Razvoja golf,  bit će prilagođene toj odluci te pozitivnim propisima i zakonima. Na koncu podsjeća kako je prema odluci Gradskog vijeća iz srpnja 2015. godine koncesionar morao povući i zaustaviti proceduru, a sada niti nakon pola godine nema rješenja i odluke o prihvaćanju ili neprihvaćanju ijedne verzije rješenja. -Unatoč svim preprekama i poteškoćama s kojima smo se susreli u dosadašnjem radu, idemo dalje i nastavljamo s projektom obzirom da će njegova realizacija doprinijeti dodatnom razvoju Grada i Dubrovačko-neretvanske županije, ali i Hrvatske- zaključuje Kusalić.

Izvor: Dubrovački vjesnik, 15.01.2016.