CNN: 12 razloga zašto vrijedi posjetiti Dubrovnik

12 razloga zašto vrijedi posjetiti Dubrovnik prema mišljenju CNN-a

CNN je na svojim internetskim stranicama objavio recenziju u kojoj je uzduž i poprijeko nahvalio ljepote koje krije Dubrovnik te je svojim čitateljima savjetovao 12 uspomena koje moraju ponijeti kući iz grada podno Srđa

Ugledni informativni portal CNN objavio je recenziju Dubrovnika koja bi gradu podno Srđa mogla donijeti još veću svjetsku slavu i priljev turista koji svake godine u sve većem broju pristižu iz cijeloga svijeta. Američki portal usporedio je dubrovačku rivijeru s hvaljenim francuskim i talijanskim rivijerama, dodajući kako je Dubrovnik vrlo vjerojatno i atraktivnije mjesto za posjet.

Novinarka Anisha Shan kao jednu od najznačajnijih prednosti Dubrovnika istaknula je blizinu planina i mora koji krase 20 kilometara dugačku rivijeru, što uz planetarno popularan prizor starog grada i tvrđave predstavljaju najjače adute Dubrovnika.

CNN navodi 12 razloga zbog kojih vrijedi posjetiti Dubrovnik:

1. Stari grad

Okružen gotovo dva kilometra dugačkim i 22 metra visokim zidinama iz 14. stoljeća, s kojih puca veličanstven pogled, stari grad je jedna od najprepoznatljivijih atrakcija u Hrvatskoj, ispunjen baroknim crkvama, palačama i manastirima,  piše CNN.

2. Vožnja žičarom do Srđa

'Bez dvojbe najljepši pogled na dubrovačku rivijeru', ističe Anisha Shan u svojoj recenziji, dodajući kako se tijekom vedrog dana mogu vidjeti i planine te otoci susjedne Crne Gore, a ukoliko želimo svjedočiti prizoru za pamćenje, nakon razgledavanja muzeja Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal gledanje zalaska sunca to će nam i omogućiti.

3. Dubrovački karneval i Dubrovačke ljetne igre

Kao treću atrakciju CNN izdvaja Dubrovačke ljetne igre tijekom srpnja i kolovoza, opisujući ih kao najstariji kulturni festival u Hrvatskoj i miks kazališta, baleta, klasične glazbe, opere i plesa na dubrovačkim ulicama. U veljači je moguće doživjeti venecijanski trenutak zahvaljujući petotjednom karnevalu koji 'popločene ulice transformira u bal pod maskama', ističe svjetski poznati portal.

4. Obalna tura

CNN izdvaja i razgledavanje vinograda, crkvi, šumovitih rtova ribarskim čamcima i kafića u okolnim šarmantnim mjestima Cavtat, Mlini i Srebreno.

5. Tura 'Igre prijestolja'

Planetarnu popularnost Dubrovnik je doživio nakon snimanja scena za trenutno najpopularniju seriju u svijetu 'Igre prijestolja', koja je snimana na lokacijama u tom gradu. Tura traje tri sata i nudi razgledavanje lokacija na kojima su snimljene neke od najvažnijih scena, poput borbe za Blackwater Stannisa Baratheona.

Ostale atrakcije:

Na šestom mjestu CNN je izdvojio privatne vile koje krase obalu, a degustacija hrvatskih vina našla je svoje mjesto pod rednim brojem sedam. Povijest hrvatskih vina datira još iz 2200. godine pr. Kr., a CNN je nahvalio ponudu koja nudi izbor između 64 sorti grožđa, izdvojivši pošip kao poznato korčulansko bijelo vino.

Na osmom mjestu CNN izdvaja hranu s pogledom, koncept u koji se izvrsno uklapa restoran Panorama na Srđu i Nautika na Pilama, s čije se terase pruža pogled na tvrđave Lovrijenac i Bokar. Krstarenje otocima Lokrum, Korčula i Mljet CNN je smjestio na deveto mjesto nezaobilaznih tura tijekom posjeta Dubrovniku.

Plaža Betina špilja zauzela je 10. mjesto prema izboru CNN-a, a za one koji ne znaju, riječ je o neobičnoj šljunčanoj plaži okruženoj špiljom u blizini Dubrovnika, do koje se može doći čamcem ili plivajući. Na 11. mjestu must have atrakcija je Buža bar koji se nalazi na stijenama tik ispod zidina i pruža pogled na otvoreno more.

Kao posljednju preporuku CNN izdvaja obilazak crnogorskih fjordova, planina i Kotora koji je pod UNESCO-vom zaštitom te razgledavanje Bosne i Hercegovine, posebice Mostara, poznatog po kultnom Starom mostu iz 14. stoljeća.

Iva Butković

Izvor: www.tportal.hr, 14.07.2017.

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/12-razloga-zasto-vrijedi-posjetiti-dubrovnik-prema-misljenu-cnn-a-20170714