Zaplovite u filmsku čaroliju

Uživajte u Jadranu kao glavni glumac

Oduvijek ste sanjali da na jedan dan postanete moćni Jedi vitez, zavirite u klanovske borbe Igre prijestolja, zapjevate jedan od bezvremenskih hitova sastava ABBA. Što kažete o družini Robina Hooda ili ekspediciji na Arktik? U Hrvatskoj je moguće proživjeti sve ove uloge. Svoju nautičku rutu prilagodite filmskim hitovima i uživajte u Jadranu kao glavni glumac.

Mamma Mia 2

Često se Vis naziva najmističnijih jadranskim otokom jer je gotovo 40 godina bio vojna baza pod strogim nadzorom. Ta je izoliranost postala šarmantna prednost Visa koja je sjajno iskorištena u drugom nastavku popularne glazbene romantične komedije. Usmjerite pramac svojeg broda prema mjestu na kojem su uživali trostruka dobitnica Oscara Meryl Streep i bivši tajni agent 007 Pierce Brosnan.

Za zagrijavanje na palubi možete pustiti i vječne hitove švedske skupine ABBA. Vežite se u Visu na rivi, a čim zakoračite na kopno, naći ćete se u lokacijama koje se pojavljuju u filmu. Prošećite malim, intimnim kalama u kojima se osjeća duh nekih prošlih vremena i širi miris dalmatinske kuhinje. A potom utonite u mirno otočko popodne ispijajući čašu poznate viške vugave. Idući dan uputite se prema ostalim filmskim lokacijama.

Prva je na redu uvala Barjoška na zapadnoj strani otoka. Do šljunčane plaže moguće je doći brodicom, a postoji i mali mol za vezivanje. U gustoj borovoj šumi uz zanosni pjev cvrčaka možete odraditi jutarnje kupanje. Potom se vratite na palubu i uputite prema Komiži. Malo ribarsko selo zavodljivo je poput osmijeha Mona Lise. Ne smijete propustiti Ribarski muzej smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi.

Posljednja lokacija upotrijebljena u filmu jedna je od najčešće fotografiranih hrvatskih plaža. Od Komiže se južnom stranom otoka stiže do Stinive, jedne od najljepših svjetskih plaža. Sidrenje je moguće ispred plaže, a potom se kroz prolaz između dvije stijene otvara raj. Slobodno zapjevajte I have a dream. Jer Stiniva je ljepša od najljepšeg sna…

Ratovi zvijezda, Igra prijestolja i Robin Hood

Dubrovnik – svjetski biser kojem jednako dobro stoji uloga kockarnica Canto Bight u Posljednjem Jediju, glavnog grada Sedam kraljevstva King’s Landing ili dvorca Nottingham. Svaku je ulogu prekrasni hrvatski grad odigrao za Oscara.

Za nautičko-filmsku turu najbolje se vezati u ACI-jevoj marini u Komolcu u kojoj se za filmske hitove možete ugrijati pogledom na bajkovit ljetnikovac Sorkočević. Iz marine je moguće taksijem ili iznajmljenim automobilom obići lokacije. Stradun, Dubrovačke gradske zidine, Knežev dvor, crkva svetog Vlaha, tvrđava Bokar, otok Lokrum i Arboretum Trsteno samo su neki od bisera koje su vidjeli milijuni filmskih fanova diljem svijeta.

Terror

Sredinom 19. stoljeća brojne su se ekspedicije trudile oko pronalaska sjeverozapadnog prolaza kroz Arktički ocean. Krajnji je sjever uvijek bio intrigantan ljudima – mjesto vječnog snijega i leda, kraj svijeta. U seriji slavnog Ridleyja Scotta glumi ga Pag, u čiju ćete se kombinaciju neobične i škrte ljepote odmah zaljubiti.

Odiseja

Jacques Cousteau legendarni je francuski oceanograf i istraživač podmorja koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajnama mora. Neke od njegovih tajni možete otkriti tijekom plovidbe po Hrvatskoj. Srednjodalmatinski otoci Hvar i Vis bili su glavne lokacije tijekom snimanja biografskog filma. Gradovi Hvar, Stari Grad i Jelsa imaju sjajne rive za vezanje brodova, a tu su i dvije ACI-jeve marine – Palmižana i Vrboska.

Izvor: www.croatia.hr, 'Croatia full of life', 18.12.2019.

podjeljeno  i/ ili u vlasništvu od/za: https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/nautika/zaplovite-u-filmsku-caroliju