Opis koncepta javnih sadržaja

 Opis koncepta javnih sadržaja

Prostor golf-terena ne mora nužno biti ekskluzivan, namijenjen samo odabranoj klijenteli. Pomnim planiranjem prostora i definiranjem javnih sadržaja može se postići ravnotežaizmeđu brojnih javnih sadržaja i golfa.

Brdo Srđ ima specifičan položaj nadvijajući se nad gradom Dubrovnikom i obalom dubrovačkog primorja. S granicom Republike Bosne i Hercegovine u neposrednoj blizini (sjeveroistok) te velikim visinskim razlikama na sjeveru, zapadu i jugu, uvelike je definirano te fizički i društveno odvojeno od ostatka prostora. U prilog tome ide i mala naseljenost; ovdje je samo nekoliko sela i poljoprivrednih površina.

Novim zahvatom u prostoru mijenja se bit područja koje dobiva promijenjenu socijalno-fizičku sliku. Kao logična dopuna tom slijedu nastaju novi javni prostori.

Osnovne potrebe građana i posjetitelja suvremenoga svjetskog grada prepoznate su i predviđene unutar novoprojektiranog prostora. Boravak u prirodi, sport i rekreacija, kultura te socijalna interakcija čine korelaciju s pratećim sadržajima golf-resorta. Povijesne i kulturne vrijednosti brda Srđ (utvrde, poljoprivredne površine , vojna infrastruktura, spomenici Domovinskog rata) revitalizirane su isticanjem njihova postojanja te novim načinom korištenja.

Olakšan pristup žičarom, obnovljenim prometnicama i pješačkim stazama u turističkom smislu donijet će koristi i gradu Dubrovniku i širem području. Atraktivne vizure s brda, kulturni i obrazovni sadržaji te suvremeni parkovi idealni su za jednodnevne turističke posjete, a Dubrovčanima je omogućeno cjelogodišnje uživanje i korištenje.