Usporedba sa sličnim projektima u Europi

Dok je u posljednjih dvadesetak godina golf doživio snažan razvoj na Mediteranu i postao jedan od ključnih čimbenika rasta turizma i ukupnoga gospodarstva, u Hrvatskoj industrija golfa još nije razvijena.

Zemlje poput Španjolske i Portugala omiljena su odredišta i omiljene „second home“ destinacije za golfere iz cijele Europe i Sj. Amerike. Poučene tim iskustvima, i zemlje jugoistočnog Mediterana započele su s redefiniranjem svoje turističke ponude usredotočivši se na golf radi produljenja turističke sezone i privlačenja gostiju više platežne moći. Italija i Turska zakonski su odlučile poticati ulaganja u golf-projekte, a rezultat je gradnja golf središta na Sardiniji, odnosno u Antalyji.

Upravo je Antalya vrlo zanimljiva jer se gospodarstvo te pokrajine u Turskoj temelji isključivo na turizmu. U posljednjih 20 godina izgrađeno je 11 novih golf-igrališta kao rezultat zaključka turske vlade da je izgradnja golf-igrališta jedan od šest stupova razvoja turskoga gospodarstva.

Vrijedi se osvrnuti i na primjer turističke regije Algarve u Portugalu. Kao etablirana turistička destinacija odlučili su se na ulaganje u terene za golf da bi maksimalno iskoristili pogodne klimatske uvjete i dodatnim sadržajima produljili sezonu. Sada su najpoznatija portugalska turistička destinacija sa sezonom od gotovo punih 11 mjeseci.

Dakle, vidljivo je da razvoj golf-projekata donosi izravne pozitivne učinke na lokalna i nacionalna gospodarstva. Međutim, valja napomenuti i pozitivne učinke koje izgradnja golf- igrališta može imati na prirodnu okolinu.

Najbolji je primjer za to Port Aventura Golf u Španjolskoj koji se sastoji od tri golf-igrališta koje je dizajnirao Greg Norman. Cijeli resort sagrađen je u zaštićenom parku prirode, a Greg Norman je za dizajn ovih golf-igrališta dobio prestižni certifikat „Audubon International Gold Signature Sanctuary“, koji dodjeljuje jedna od najstarijih, najzahtjevnijih i najuglednijih konzervatorskih organizacija na svijetu koja prepoznaje održivu integraciju najboljih golf-terena na svijetu. Port Aventura Golf ističe se odgovornim upravljanjem vodnim resursima, obnovom područja od prirodnog interesa „La Sequia Major“, poštovanjem lokalne flore i faune te zaštitom arheoloških ostataka pronađenih tijekom izgradnje.